Met een relevante blog werk je actief aan die felbegeerde top-of-mindpositie voor jouw bedrijf. Vertellen we daarmee niets nieuws maar vrees je dat je na drie blogberichten out of inspiration zal zijn en je recentste blogbericht al snel van zes maand geleden zal dateren? Met ons eenvoudige stappenplan zal dat niet gebeuren!
1/ Hoe vaak wil je bloggen?
Wil je hét informatieplatform zijn voor je sector? Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je een blogbericht hebt over eender welk zoekwoord dat jouw potentiële klant in Google ingeeft. Dat betekent dus heel vaak bloggen. Hele batches aan blogs de wereld in sturen. In subcategorieën werken. Meerdere keren per week bloggen.
Is jouw doel eerder om je expertise te showen aan en te delen met (potentiële) klanten? Post dan regelmatig nieuwe blogberichten met unieke content. Surfers zijn meestal niet op zoek naar meer manieren om geld uit te geven, maar googelen vooral omdat ze een antwoord zoeken op een gerichte vraag. Vond de surfer op jouw website wat hij zocht? Top, streepke bij voor jouw brand reputation. Hoe vaak moet je dan bloggen? Met één blogbericht per maand hou je het haalbaar en blijft je blog up-to-date.
2/ Voor wie ga je aan het bloggen?
Wie zijn jouw klanten? Maak een eenvoudige lijst van de verschillende soorten klanten (buyer persona's) die je nu al bedient of graag in je bestand wil:
- Lijst eerst je klantengroepen per segment op. Als vastgoedkantoor kan dat bijvoorbeeld zijn: huurders, kopers, verhuurders, verkopers, investeerders.
- Vervolgens maak je per klantengroep een oplijsting van het profiel van je klant: leeftijd, interesses... Als je het voorbeeld van hierboven doortrekt, kan je onder de groep huurders verder segmenteren: jonge starters, oudere koppels, alleenstaanden.
Heb je regelmatig vacatures? Zorg dan dat ook potentiële medewerkers zich aangesproken voelen via de blog. Met testimonials van medewerkers informeer je ze, een blik achter de schermen kan hen inspireren en met de rest van je sterke blogcontent overtuig je hen meteen dat ze in jouw bedrijf zullen kunnen bijleren en eigen expertise zullen kunnen delen.

3/ Bepaal je onderwerpen per buyer persona
Nu je weet hoe vaak je ongeveer wil bloggen en voor wie je aan het schrijven gaat, start het leuke werk. Welke onderwerpen ga je aansnijden? Vaak wringt hier het schoentje, maar niet met de tips die we hieronder delen:
- Lijst alle vragen op die je regelmatig van prospecten en klanten (per segment) krijgt. Hapklare content, it is!
- Kruip in de huid van je klant: wat zijn z’n interesses? Afhankelijk van hoe groots je je blog wil aanpakken, kan je onderwerpen aanpakken die slechts zijdelings met jouw product of dienst te maken hebben. Zo schreven we voor leverancier van maaltijdcheques Edenred onlangs een blogbericht over de houdbaarheid van producten. Dit heeft op zich niets te maken met maaltijdcheques, maar is wel relevante informatie voor de gebruikers ervan.
- Bevraag je klanten als je er de kans toe krijgt! Wat zouden zij willen lezen? Laat je inspireren door hen.
- Neem je agenda erbij en bekijk van welke events, speciale data, beurzen… je een kort verslag of verhaal kan maken.
- Vul aan met de expertise die je zelf wil delen.
4/ Stel een logische kalender op
Gooi al je ideeën in een kalender en verdeel je onderwerpen logisch in de tijd. De meeste blogonderwerpen hebben piekmomenten waarbij ze beduidend relevanter zijn dan tijdens andere periodes. Voor vastgoedmakelaar Real Estate by Karolien schreven we bijvoorbeeld een blogbericht over je huis verkopen in de winter. Dit bericht lanceerden we strategisch in oktober, en niet in maart. No shit, Sherlock. 😉

5/ En schrijven maar!
Zo. Heb je voor het volledige jaar je planning klaar? De max, nu kan je beginnen schrijven!
Blijft je Wordfile maagdelijk wit of krijg je geen structuur in je verhaal? Geen probleem, al onze tips voor een sterk blogbericht - SEO, relevantie, leesbaarheid... - vind je ook op onze website. Vooral de laatste tip over verdoken commerciële boodschappen is een specialleke. See what we did there? 😉
Bracht deze blog geen soelaas? Dan zijn wij er gelukkig nog 😉.
Drop us a line en we beginnen eraan.