Blog
17 november 2021

Zo wijs je je writer’s block de deur!

Ah, the infamous writer’s block. Deze ongenode gast behoeft waarschijnlijk geen introductie, maar voor wie toch nog even wil opfrissen: een writer’s block is het gegeven waarbij je als schrijver helemaal blokkeert op het moment dat je pen op papier moet zetten. Je bruist van de ideeën, alleen, hoe zet je die om in klare taal die je lezer begrijpt en tot actie aanspoort? Wij geven je vijf tips om dit fenomeen aan te vechten.

1. Step by step

“How do you eat an elephant? Piece by piece.” Grote schrijfprojecten vereisen een stap-voor-stap aanpak. Focus niet op het aantal tekens of pagina’s dat je moet schrijven, maar ga gestructureerd en alinea per alinea te werk:

  • Zet de boodschappen die je wil brengen in de juiste volgorde
  • Maak subverdelingen met een kernboodschap per alinea
  • Voorzie ruimte voor een intro en een slot

Dit maakt de opdracht meteen een stuk behapbaarder en de inspiratie en goesting om verder te schrijven, komt vanzelf!

2. Just do it

Je herinnert je vast nog de stress van mondelinge examens. Je zenuwen staan gespannen, je moét presteren en met een juist, aaneenhangend antwoord voor de dag komen. Stond je maar al te vaak met je mond vol tanden en kwam je niet verder dan een 'euh'? Dan nog bleek het vaak beter om iéts te zeggen dan helemaal niets, door bijvoorbeeld de vraag te herformuleren tot je wél kon antwoorden.

Bij schrijven is dit niet anders: begin met een kladversie en focus niet meteen op spitsvondige omschrijvingen of perfecte zinnen. Die komen tijdens het nalezen wel!

Writers block Mr Bean | Zo wijs je je writer’s block de deur!

3. Dress to impress

De naam Elizabeth Gilbert zegt je misschien niets, maar haar boek “Eat Pray Love” ken je vast wel. Elke professionele schrijver (en iedereen die enkele maanden quarantaine achter de rug heeft) weet als geen ander dat je je niet opperbest voelt bij sweatpants, ongewassen haar en een rommelige omgeving. Maak je werkruimte zo aantrekkelijk mogelijk - en als het even kan - jezelf ook.

Gilbert is ervan overtuigd dat ideeën je vluchtig komen bezoeken, en dat als je ze niet vastgrijpt, ze verder vliegen naar de volgende persoon die hen wél tot leven zal laten komen. Denk maar aan al die grandioze ideeën die je ’s nachts komen bezoeken en de volgende morgen nergens meer te bespeuren zijn. Of aan dat nieuwe conceptrestaurant om de hoek waarvan je zou gezworen hebben dat jij ooit hetzelfde idee had. That’s right, folks: ideeën komen en gaan, en verkiezen altijd een verwelkomende (en gedouchte!) ziel.

4. Freewriting

Geen betere manier om je creative juices te laten stromen dan tien minuutjes schrijven zonder te pauzeren. Schrijf eender wat in je opkomt. Daar komt vast een leuk idee voor je eindtekst uit!

Bovendien is dit bijzonder therapeutisch: ook in de magische wereld van ‘journaling’ bestaat er zoiets als ‘stream-of-consciousness writing’, waarbij je jezelf de ruimte geeft om al je zorgen van je af te schrijven, zonder oordeel, maar met als doel te achterhalen wat er je nu écht tegenzit, om het dan te kunnen loslaten.

Writers block inspiration | Zo wijs je je writer’s block de deur!

5. If all else fails, take a break

Zit je écht vast? Ga dan een kwartiertje iets anders doen. Vaak is even afstand nemen een wijze beslissing. Zorg er enkel voor dat het bij een korte pauze blijft en je Word-document geen half jaar onaangeroerd blijft.

Blijf je na onze tips toch op dat witte blad staren? Of wil je je tekst graag laten reviseren door ons getrainde oog? Met plezier!
Stuur een mailtje naar barbara@ohmyword.be, we helpen je graag verder op weg!